Mesotherapie

pmu-276x200Wat is Mesotherapie?

Deze therapie is in Frankrijk een al vele jaren gebruikte manier om geneesmiddelen en andere stoffen toe te dienen via de huid.
Het is in 1952 door de Franse arts dr. Pistor bedacht en ontwikkeld.

Uitgangspunt is de beïnvloeding van onderhuids weefsel met een zo laag mogelijke dosering medicijnen door met een naaldje in of door de huid werkzame stoffen toe te dienen. Deze techniek werd de mesotherapie genoemd en wordt tevens veel toegepast in de sportgeneeskunde, in de reumatologie en bij behandeling van tal van pijnlijke, plaatselijke problemen. Mesotherapie bleek later ook toepasbaar op cosmetisch vakgebied; eerst voor de cellulitisbehandeling, later ook voor het gelaat en het lichaam.

Bij toepassing van de mesotherapie op het gelaat, in de hals, op het decolleté, de armen, de buik en de binnenkant van de dijen, worden aminozuren, vitamines, mineralen en anti-oxidanten geïnjecteerd met een heel dun naaldje. Door deze stoffen zal vooral de doorbloeding toenemen, waardoor ook de stofwisselingsprocessen in de huid aanzienlijk verbeteren.

Door toevoeging van het natuurlijke hyaluronzuur of melkzuurpolymeren (New-Fill®, Sculptra®) neemt ook de elasticiteit van de huid toe. De huid wordt weer sterker, strakker en soepeler. De huid wordt voller, neemt haar oorspronkelijke kleur weer aan, en wordt stralender met het vervagen van de rimpeltjes.

Bovendien activeert mesotherapie de fibroblasten die meer collageen gaan produceren. Het bevordert de stofwisseling op lokaal niveau en het geeft voedingstoffen aan de huid. Daarnaast stimuleert het de afvoer van plaatselijke afvalstoffen, waardoor de huid gezuiverd wordt.

Kortom, Mesotherapie helpt U het huidverouderingsproces te vertragen

Het beste resultaat ontstaat wanneer u ermee begint tussen uw 30e en 50e jaar en daarna regelmatig (een of twee maal per jaar) voor herhaling terugkomt. Vanzelfsprekend heeft de mesotherapie ook voor de minder jeugdigen zin. De Fransen noemen deze techniek niet voor niets ‘réjuvénation’, wat verjonging betekent.

Mesotherapie is ongevaarlijk, mits de juiste (biologisch afbreekbare en veilige) producten worden gekozen. Het is een medische techniek die alleen door een opgeleide behandelaar kan worden uitgevoerd. Een serie van 4 a 5 behandelingen (met 4 tot 7 weken tussen elke behandeling) is nodig en het is aan te raden 1 à 2 behandelingen per jaar te laten uitvoeren ter behoud van het resultaat.

In enkele gevallen zullen meer behandelingen nodig zijn afhankelijk van de conditie van de huid, van het bindweefsel en van de algemene conditie van de patiënt(e). Het ouder worden, het ontstaan van rimpels en het verslappen van de huid, gaat sneller als u rookt, (te veel) alcohol en/of koffie drinkt en als u een slechte levensstijl hebt (slaaptekort, ’s nachts leven, stress, te veel blootstelling aan U.V.-licht, weinig ontspanning, enz. Sommige mensen krijgen sneller een dunne en slappe huid (met rimpeltjes), doordat het in hun genen zit.

Vóór de behandeling

Gebruik een paar dagen voor en na de behandeling geen aspirine; aspirine maakt het bloed dunner. Paracetamol is wel toegestaan. Om blauwe plekken zoveel mogelijk te voorkomen, kunt u ± twee weken vóór en na de behandeling Arnica D4 of D6-druppels gebruiken (10 druppels drie keer per dag).

Probeer alvast met een betere levensstijl te beginnen. Kom bij voorkeur zonder lippenstift en zonder make-up op uw gezicht.

Na de behandeling

Na de behandeling kan er oedeem ontstaan ( vochtopeenhoping) en soms bloedt de huid een beetje. Wij adviseren u bij thuiskomst drie à vier keer per dag gedurende de eerste twee dagen volgend op de behandeling ijsblokjes of ‘cold packs’ op uw gezicht te leggen (minimaal tien, maximaal vijftien minuten; het ijs niet direct op de huid). Koelen vermindert de kans op oedeem. Eveneens kan er soms een bloeduitstorting ontstaan: de huid wordt een beetje blauw. Echter, dit alles is niet gevaarlijk en verdwijnt meestal na een paar dagen. U kunt ook Arniflorgelei of kamilossanzalf gebruiken als u bloeduitstortingen wilt voorkomen. Het is belangrijk het betreffende product zachtjes in te masseren om een evenwichtig resultaat te verkrijgen.

Hoeveel behandelingen

Het is belangrijk de behandeling vier/vijf keer te herhalen om een zo optimaal mogelijk resultaat te verkrijgen. Tussen de behandelingen zit een periode van 4 à 7 weken.

Na een serie behandelingen is het aan te raden om 1 à 2 behandelingen per jaar te laten doen, zodat de kwaliteit van het resultaat (verkregen na de eerste serie behandelingen) behouden blijft. Kuren van specifieke vitamines en voedingssupplementen zullen ook sterk worden geadviseerd.

Complicaties die niet veel voorkomen

infectie: In één op de duizend gevallen kan er pus op de plaats van de behandeling ontstaan, als gevolg van een infectie.

tatoeage: Als gevolg van de behandeling kunnen er ijzerbevattende rode bloedlichaampjes achterblijven op de plaats van de injectie. Bij blootstelling aan U.V.-licht (zonlicht of zonnebank) kunnen deze ijzerdeeltjes in twee tot drie promille van de gevallen voorgoed achterblijven.

allergie: In één à twee op de duizend gevallen kan het voorkomen dat de cliënt allergisch voor de gebruikte producten is. Het is belangrijk bij twijfel m.b.t. allergie vooraf een test te ondergaan.

ontsteking: In een even groot aantal van de gevallen kunnen er kleine ‘bobbeltjes’ onder de huid voelbaar zijn. Dit duidt op een ontsteking; het is noodzakelijk deze bobbeltjes bij ons zo snel mogelijk te melden: een goede massage met een speciale techniek kan dit probleem meestal oplossen. In zeer zeldzame gevallen moeten ze d.m.v. chirurgie (kleine incisie) verwijderd worden.

De behandeling

De huid word eerst gereinigd. Met een fijn naaldje worden 20 t/m 50 oppervlakkige prikjes gegeven in de middelste huidlaag ( mesoderm) waarbij een vloeistof wordt ingespoten dat naast bijv: hyaluronzuur ook vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten kan bevatten.

De samenstelling van de vloeistof is afhankelijk van de te behandelen probleemzone. De niet-geheel pijnloze behandeling zorgt ervoor dat het stofwisselingsproces in de huid activeert en huidverklonteringen worden losgemaakt. De op gang gekomen bloedcirculatie zorgt ervoor dat afvalstoffen eenvoudiger worden afgevoerd.

Het effect

Mesotherapie heeft het meeste effect wanneer er vroegtijdig mee begonnen wordt, zo rond de 30 jaar. Een doffe, grauwe huid, zoals een rokershuid, zal verfrissen. Daarnaast kunnen rimpels worden aangepakt.

De behandeling dient echter wel, zeker het eerste jaar, meerdere malen te worden herhaald. Daarna kan de behandeling worden afgebouwd, afhankelijk van het resultaat.

Resultaat

Veruit de meeste patiënten zijn tevreden met het resultaat. Uw verwachtingen moeten echter reëel blijven. De behandeling met mesotherapie kent haar limieten: als de huid plooit, kunnen deze kleine prikjes niet hetzelfde effect hebben als een lifting. U moet geduld hebben en het uiteindelijke resultaat, meestal na de vierde behandeling, afwachten. Uw algemene conditie, de conditie van uw huid en van uw bindweefsel, en uw levensstijl spelen een belangrijke rol voor het resultaat en het behoud hiervan.

Eventuele complicaties

Bij elke medische behandeling kunnen zich complicaties voordoen; deze zijn helaas onvermijdelijk. Vanzelfsprekend doen wij ons uiterste best complicaties zoveel mogelijk te voorkomen.

pijn: 5% van de patiënten ervaren deze behandeling als pijnlijk en “irritant” doordat hun pijngrens laag is.Indien nodig kan er een verdovend middel aan het te injecteren mengsel worden toegevoegd, om de pijn te verminderen. Daarnaast is het mogelijk vooraf een crème met lidocaïne aan te brengen.

bloeduitstortingen: Bij 75% van de cliënten kunnen er vlekken of gezwollen bloeduitstortingen ontstaan. Deze verdwijnen binnen hooguit één week.

vochtophoping: In één derde van de gevallen kan er op of rond de plaats van de behandeling een vochtophoping ontstaan. Deze verdwijnt vanzelf weer na maximaal één week.